Hanssens Artisanaal

Hanssens är en av Belgiens få kvarvarande gueuzeblanderier. Detta innebär ingen öl bryggs på bryggerier utan lambicvört köps in från Boon, Girardin, Lindemans och Timmermans. Men det har inte alltid varit så, förr bryggdes det även på plats. Hanssens grundades 1871 av Bartholomé Hanssens och höll från början till i SintAntonius Bryggeris gamla lokaler. 1896 köpte Hanssens en byggnad på Vroenenbostraat i Dworp I Sennedalen, samma byggnad som dem fortfarande håller till i. Under första världskriget la tyskarna beslag på bryggverket och verksamheten fortsatte som blanderi. 1929 tog Bartholmé's son Theo över och 1974 tog dennes son Jean över blanderiet. När Jean 1997 beslutade sig för att dra sig tillbaka var det nära att Hanssens la ner verksamheten, men i sista stund beslutade sig dottern Sidy och hennes man John för att ta över. J ohn har ett annat heltidsjobb som han kombinerar med att blanda lambik så därför tar han bara emot besökare under Toer de Gueze som hålls vart annat år. I samband med denna så produceras en specialgueuze som består av en blandning av alla deltagande lambikbryggeriers gueuze. John varierar lite vilka öl han producerar under ett år beroende på tillgång, efterfrågan och kvaliteten på frukten. Detta år blir det Raspberry, Cassis, Oudbeitje och Schaarbeekse Kriek. Oude Gueuze produceras varje år. I lambicöl tillsätts det ingen jäst, istället exponeras vörten för luftens vilda jäststrängar och andra mikroorganismer i grunda kärl. Därefter får de jäsa i ektunnor, vilket kan ta upp till flera år. Ektunnorna kan vara upp till 100 år gamla.

Beställningsförfrågan

Kontakta oss genom formuläret här. Vi återkopplar inom 24h och svarar på er förfrågan.

Vill ni prata med oss direkt finns kontaktinformation för försäljning samt logistik under KONTAKT.