Bryggerier

Belgien


  • Ort: Anzegem
  • Grundat: 2011
  • Ölstil: Oud Bruin, saison, IPA

Brew Monkeys från Verzet skapar moderna öl med personlig twist. Deras Oud Bruin räknas bland de bästa och deras moderna tolkningar av ales är farligt lättdruckna. I begynnelsen var det bryggmästare Koen som gjorde grovjobbet. Han utvecklar ständigt de befintliga recepten och hittar alltid på nya experiment.

Webbsida Untappd
  • Ort: Damme
  • Grundat: 2015
  • Ölstil: saison, IPA, triple

Siphon är grundat av Franklin Verndonch, Breandán Kearney och Jan Callewaert. Ett litet bryggeri sprunget ur en restaurang i Damme, Belgien där den gamla världen möter den nya. Man brygger med respekt för tradition och ingredienser och beskriver sig som orädda och ett alternativ till normen.

Webbsida Untappd Ladda ner tappskyltar
  • Ort: Oud Turnhout
  • Grundat: 2000
  • Ölstil: klassiska belgiska ales som tripel, quad

Het Nest startade en ölprovningsklubb i slutet av 2000 och under provsmakningarna växte intresset för ölproduktion. Det provades även lite mindre välsmakande öl och man insåg snart att ”vi kan bättre själva”. Bryggeriet namnger sina öl utifrån spelkort då staden Turnhout är känd inom spelkortsindustrin.

Webbsida Untappd Ladda ner tappskyltar
  • Ort: Gooik
  • Grundat: 1997
  • Ölstil: lambic och geuze

Karel Goddeau driver De Cam Geuzestekerij med stor passion. Traditionsenligt blandar han lambic från olika bryggerier i sina ekfat – vissa uppåt 150 år gamla, vilket ger De Cams produkter en helt unik karaktär. Endast färsk frukt används i De Cams
fruktlambics.

Webbsida Untappd Ladda ner tappskyltar
  • Ort: Dworp
  • Grundat: 1871
  • Ölstil: lambic och geuze

Hanssens grundades 1871. Det är ett av Belgiens få gueuzeblenderier och har drivits av samma familj i flera generationer. 1997 var det nära att upphöra, men dottern Sidy och hennes man John tog över.

Webbsida Untappd
De Dolle Brouwers
  • Ort: Esen, Diksmuide
  • Grundat: 1835
  • Ölstil: klassiskt belgiskt mustigt, ex triple och belgian strong ale

Bryggeriet ligger nära Brygge i Västflandern och det finns dokument som tyder på att det grundades så tidigt som 1835. Familjen Costenoble bryggde här i tre generationer fram till 1980. Nuvarande ägare och bryggare Kris Hertenleer har gjort prisbelönt forskning kring bryggerier i Västflandern.

Webbsida Untappd Ladda ner tappskyltar
  • Ort: Blaugies, Dour
  • Grundat: 1988
  • Ölstil: saison

Brasserie de Blaugies är familjeföretaget som tillverkar smakrikt öl i sitt eget garagebryggeri och är högt ansedda av finsmakare över världen. De är kända för sin äventyrliga mission att återskapa den traditionella ölstilen saison. Ölet är livligt vid upphällningen tack vare den aktiva jästen, vilket ger en ungdomlig fräschör.

Webbsida Untappd Ladda ner tappskyltar
  • Ort: Moen
  • Grundat: 2004
  • Ölstil: sour ale och traditionell belgisk ale

”Dare to go wild” är Alvinnes motto. De använder endast hel frukt och inga koncentrat, vilket resulterar i en långsam mognad som ger ölet komplexitet. Bryggeriet använder sin husjäst Morpheus som bygger på en jästkultur från franska Auvergne. Enligt deras ”jästviskare” Marc behövs tre ingredienser för att vårda en jäst; disciplin, passion och kärlek.

Webbsida Untappd Ladda ner tappskyltar

England


  • Ort: Leeds
  • Grundat: 2015
  • Ölstil: moderna humle-drivna ales såsom IPA, APA, DIPA

North Brewing Co grundades 2015 av John Gyngell och Christian Townsley, pionjärerna bakom North Bar i Leeds som skapade en våg av moderna ölbarer och bryggerier över hela landet. 2015 förverkligades drömmen om ett eget öl genom att öppna ett mikro-bryggeri. Deras öl kännetecknas av saftiga smaker med lekfulla och intressanta smakkombinationer.

Webbsida Untappd Ladda ner tappskyltar

Holland


Tommie Sjef
  • Ort: Den Helder
  • Grundat: 2015
  • Ölstil: spontanjästa syrliga öl

Tommie Sjef Wild Ales använder träfat för jäsning och lagring. En perfekt miljö för att producera excentriska dofter och smaker. Det kan påminna om en cider eller ett naturligt vin: lite surt, fruktigt, vilt, komplext och torrt. För närvarande används endast ett fatrum där ölen jäses och åldras i flera månader upp till flera år. Sorterna kan även blandas med andra öl för att skapa ett komplext och balanserat slutresultat.

Webbsida Untappd
  • Ort: Nijmegen
  • Grundat: 2014
  • Ölstil: saison, spontanjästa

Nevel är ett litet, hållbart bryggeri med passion för jäsningsteknik. Man arbetar endast med vilda och blandade jäsningar, vilket resulterar i torra, uppfriskande och komplexa öl. Det flesta ölsorterna åldras på träfat för djupare smak. Ingredienserna är lokala och odlas organiskt när det finns möjlighet.

Webbsida Untappd Ladda ner tappskyltar

Italien


Stradaregina
  • Ort: Vigevano
  • Grundat: 2011
  • Ölstil: spontanjästa syrliga öl

Stradaregina är resultatet av Sabatini Alessios och Andrea Branchinis passion för hantverksöl. Deras forskning, ingredienser, produktionsprocess och utveckling av recept gör Stradareginas öl trevliga att dricka. Bryggeriet uppdelat i två grenar, en tillägnad de toppfermenterade bryggstilarna och en för öl i lambisk stil.

Webbsida Untappd
  • Ort: Marentino
  • Grundat: 2009
  • Ölstil: spontanjästa syrliga öl

LoverBeer är baserade i nordvästra Italien och grundat av Valter Loverier. Inspirationen kommer från länder med lång bryggartradition, till exempel Belgien, kombinerat med italiensk vinkultur. Traditionella bryggmetoder kombineras med lokala råvaror som Barbera- och Nebbiolodruvor samt Ramassinplommon. LoverBeer fokuserar på specialöl, främst suröl.

Webbsida Untappd Ladda ner tappskyltar
  • Ort: Bologna
  • Grundat: 2016
  • Ölstil: spontanjästa syrliga öl

Namnet speglar bryggeriet. CA är kopplat till regionen där en varierad flora av jäst och bakterier ger ölet en omisskännlig karaktär. BRADO härstammar från Bradùs som betyder långsam, eftersom ölets förädling kräver tid (i vissa fall år). Och Vild eftersom det alltid att finns en fri och inte helt kontrollerbar del i processen.

Webbsida Untappd Ladda ner tappskyltar

Schweiz


  • Ort: Sainte Croix
  • Grundat: 2002
  • Ölstil: syrliga ölstilar och saison

Trois Dames startades av Raphaël Meller som brygger öl av hög kvalitet för både smaksinnet och ögonen. 2008 bryggde Raphaël sin Grande Dame, en version av belgisk Oud Bruin, där han blandade aprikoser med högalkoholhaltig porter. Sedan dess har fokus legat på syrliga öl, men det bryggs även ”vanlig öl”. Namnet Trois Dames är en hyllning till kvinnorna i familjen.

Webbsida Untappd Ladda ner tappskyltar

Sverige


Mariatorget
  • Ort: Stockholm
  • Grundat: 2017
  • Ölstil: spontanjästa syrliga öl

Nanobryggeri som skapar små satser av välsmakande och harmoniskt balanserade öl. Bryggeriet är familjeägt av far och två söner. Namnet är hämtat från Mariatorget i Stockholm där bryggeriet ligger.

Webbsida Untappd
  • Ort: Önnestad
  • Grundat: 2012
  • Ölstil: klassiska lagers och ales

Klackabackens bryggeri förenar kreativitet med traditionellt kunnande. Resultatet? Klassiskt med en twist. Det betyder klassiska öl för dig som just har upptäckt smakrikedomen i hantverksöl och med en twist för dig som kräver det lilla extra.

Webbsida Untappd Ladda ner tappskyltar
  • Ort: Uppsala
  • Grundat: 2011
  • Ölstil: sour ale

Nano-bryggeriet Jackdaw Brewery har begått öl med berått mod sedan 2011. All deras öl är opastöriserad, ofiltrerad och hantverksmässigt bryggd.

Webbsida Untappd Ladda ner tappskyltar

Tyskland


h.ertie
  • Ort: Duisburg
  • Grundat: På 90-talet
  • Ölstil: spontanjästa ölstilar

Huisstekerij h.ertie är ett oberoende blenderi som drivs av Ulrich Kremer som är känd för sin experimentiella stil. Även om många av Ulis blandningar enbart är lambic så experimenterar han även med icke-lambic-blandningar. Många satser är mycket små, ofta bara 4–6 flaskor. Många ger han dessutom bort till vänner snarare än säljer.

Untappd
  • Ort: Stolberg
  • Grundat: 2009
  • Ölstil: klassiska tyska stilar som gose, berliner weisse, hefeweizen och kölsch

Freigeist är avknoppat från bryggeriet Braustelle i Köln. Där strävar Peter Esser och Sebastian Sauer efter att återuppliva tyska, historiska ölstilar, varav många försvunnit. Då den globala ölrevolutionen tycks ha passerat Tyskland, har Freigeists utmanande tolkningar hjälpt till att återupprätta landet rykte inom bryggning.

Webbsida Untappd Ladda ner tappskyltar
  • Ort: Leipzig
  • Grundat: 1824
  • Ölstil: Gose

Länge var Leipzig centrum för Gose-öl, men konkurrerades ut av ”pilsnern” på 1960-talet. Hembryggaren Tilo Jänichen började 1996 experimentera med egna recept och efter några år började han sälja dem. I början av 2000-talet utökades produktionen för att möta efterfrågan. Gose är det enda öl som Ritterguts brygger och anses vara det mest autentiska exemplet på stilen.

Webbsida Untappd Ladda ner tappskyltar
  • Ort: Bamberg
  • Grundat: 1670, familjeägt sedan 1895
  • Ölstil: klassisk tyska ölstilar från Bamberg, såsom pilsner, helles och bock

Tradition och hantverk – för Mahrs är det inte säljsnack. Bryggeriet är familjeägt och har drivit verksamheten med övertygelse och passion i över fyra generationer. De har också en specifik uppfattning om vad ett enastående öl måste ha: Karaktär.

Webbsida Untappd Ladda ner tappskyltar